Sel aastal vohab kõikjal teede ääres ja kaugemal angervaks.
Ma imestan, miks sellest tööstuslikult siirupit ei toodeta.
Näiteks Lätis, kus poest saab osta
pihlaka, rabarberi, aroonia ja leedripuu siirupit.
ANGERVAKS
Kodumaiseks nõiarohuks kutsutud
mesilõhnaline angervaks on just oma nupud avanud
ja lausa kutsub oma
tervistavat sisu tallele panema.
Angervaksa kasutamine toiduvalmistamisel on
üha laienev trend.
Värsketest õitest valmistatud siirupit saab kasutada nii
jookide valmistamisel,
aga ka kookide ja magustoitude maitsestamisel.
Angervaksa võib praegusel ajal leida
kõikjalt.
Natuke lääge ja natuke mõrkjas ja natuke mesine - maitsebukett on
sama õrn nagu pitsiline õiski.
Põneva maitsenüansi annavad õied nt panna
cottale või brüleekreemile,
selleks tuleks õied koores läbi kuumutada ja siis
välja kurnata.
Peenestatud õisi võib panna nt koogitainasse või jäätisesse.
Ka lihtsalt joogivee maitsestamiseks nt
koos mustsõstralehtedega sobib angervaks hästi.
Angervaks lehti võib kasutada
salatites.
Praegu on parim aeg kasutada värskeid õisi ja lehti ning kuivatada
talveks.
Kust
leida
Angervaksa leiab niisketelt niitudelt,
soisetelt metsadelt.
Heades tingimustes sirgub taim kuni kahe meetri kõrguseks.
Üsna palju on angervaksa teedeäärsetel
kraavidel,
kus taime siiski toiduks korjata saaste tõttu ei tasu.
Ürdist on leitud C-vitamiini, parkaineid,
fenooliühendeid, eeterlikku õli, kõrgemaid rasvhappeid, salitsüülhappe estreid,
vanilliini, värvaineid antotsüaane, glükosiide.
1835.
aastal eraldati angervaksa õitest esimest korda salitsüülhapet,
millest siiski
veel aspiriini ei tehtud.
Happe atsetüülimiseni ehk ravimina
stabiilselt kasutuskõlblikuks muutmiseni läks veel aastaid.
See õnnestus alles
1897. aastal, kui Saksa farmaatsiafirma Bayer patenteeris selle aspiriini nime
all.
Vanarahva
nõiataim
Rahvasuus on angervaks tuntud ka
nõiataimena.
Vanasti joodi kuivatatud angervaksa õitest tehtud teed, kui oli
vaja ravida külmetushaigusi.
Ka aitas see tee leevendada erinevaid
naistevaevuseid,
alates nurgavoodi palavikust kuni valgevooluseni.
Angervaksa tallele panemiseks on mitmeid
mooduseid.
Üks lihtsamaid on korjata õisikuid ja panna kuivama.
Hiljem
saab neist imelist mesist teed.
Angervaksa
siirup
Selleks tuleb korjata paras hulk õisikuid
ning panna need siirupisesse vette keema,
arvestades näiteks 1,5 liitri vee
peale kaks kilo suhkrut ja paarkümmend angervaksaõisikut.
Osad retseptid soovitavad lisada veel
sidrunit, sidrunikoore tükki ja sidrunihapet,
et mesist maitset veidi
tasakaalustada.
Siirupil tuleb lasta jahedas kuni viis
päeva maitse intensiivistumise eesmärgil seista.
Seejärel tuleks kurnata ning pudelitesse
villida.
Säilitamise eesmärgil võiks keeduse korra
veel üles kuumutada.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar